Publicatie regeling Beach Handball Tour 2023-2024

Publicatie regeling Beach Handball Tour 2023-2024

Met elf naderende NK Kwalificatietoernooien in de aankomende periode van de Beach Handball Tour 2022-2023 staat de strijd om kwalificatie voor het Nederlands Kampioenschap (24 en 25 juni 2023) weer op het punt van beginnen. Met de afsluiting van de huidige Beach Handball Tour, laat ook de start van de nieuwe Beach Handball Tour 2023-2024 niet lang meer op zich wachten. De eerste toernooien in deze nieuwe Tour, in Amsterdam (1 en 2 juli 2023) en Eindhoven (9 juli 2023), zijn opgenomen in de kalender. Vanaf de Beach Handball Tour 2023-2024 zullen er enkele nieuwe regels gaan gelden. Deze zijn opgenomen in de nieuwe “Regeling Beach Handball Tour 2023-2024“. 

De Beach Handball Tour 2023-2024 loopt van 19 juni 2023 tot en met 23 juni 2024. Hieronder staan enkele (belangrijke) nieuwe regels beschreven.

NK Kwalificatietoernooi wordt BHT Kwalificatietoernooi
Het Nederlands Kampioenschap Beach Handball zal vanaf 2024 de “Beach Handball Tour Finals” gaan heten. Deze Beach Handball Tour Finals 2024 worden voor alle categorieën georganiseerd op zaterdag 6 en zondag 7 juli 2024 (datum onder voorbehoud van de internationale kalender). De winnaar (per categorie) van de Beach Handball Tour Finals 2024 wordt uitgeroepen tot Nederlands Kampioen. Met deze naamswijziging verandert ook de naam van een kwalificatietoernooi van NK Kwalificatietoernooi naar BHT Kwalificatietoernooi. Toernooiorganisaties zijn echter niet (meer) verplicht om “BHT Kwalificatietoernooi” toe te voegen aan de toernooinaam. Wel dient een BHT Kwalificatietoernooi tenminste drie maanden voorafgaand aan het evenement te zijn aangemeld bij het NHV.

Team inschrijven bij het NHV
Vanaf de Beach Handball Tour 2023-2024 is ieder team verplicht zich (uiterlijk twee weken voor aanvang van hun eerste deelname aan een toernooi) in te schrijven bij het NHV. Hierbij is het toegestaan om een vrije teamnaam naar keuze te gebruiken. Ieder team valt echter te allen tijde gedurende de gehele Beach Handball Tour onder de verantwoordelijkheid van een bij het Nederlands Handbal Verbond aangesloten vereniging. Deze verantwoordelijke vereniging dient bij inschrijving vermeld te worden en kan gedurende de lopende Beach Handball Tour niet worden gewijzigd.

Longlist in de Seniorencategorie
Ieder team in de Seniorencategorie is verplicht (uiterlijk twee weken voor aanvang van hun eerste deelname aan een toernooi) een “longlist” van spelers die in het desbetreffende team zullen uitkomen in te dienen bij het NHV. Deze “longlist” is geldig gedurende de Beach Handball Tour 2023-2024 én de Beach Handball Tour Finals 2024 en dient minimaal 6 en maximaal 25 spelers te bevatten. Aanvullingen van de “longlist” tot een maximum van 25 spelers kunnen gedurende de gehele Beach Handball Tour (inclusief Beach Handball Tour Finals 2024) worden aangebracht.

Een speler in de Seniorencategorie mag gedurende de Beach Handball Tour 2023-2024 maximaal op twee verschillende “longlists” worden geplaatst. Een speler van een lagere leeftijdscategorie mag op een onbeperkt aantal “longlists” worden toegevoegd.

Uitrusting van spelers en teamofficials
De uitrusting van spelers en teamofficials dient te voldoen aan de in de spelregels gestelde eisen, met als uitzondering dat het dragen van “zaaltenues” (shirts en shorts) is toegestaan.

Tijdens zware weersomstandigheden mogen spelers een aangepast tenue dragen. Dit tenue is samengesteld uit een nauwsluitend shirt met lange mouwen en/of een nauwsluitende lange broek (tot aan de enkel). De toernooiorganisatie en toernooidelegate zijn in gezamenlijk overleg verantwoordelijk om spelers in voorkomende gevallen toe te staan een dergelijk aangepast tenue te dragen.

Organisatiepunten
Het maximaal te behalen aantal organisatiepunten van een BHT Kwalificatietoernooi is 150. Nieuw in de Beach Handball Tour 2023-2024 is het criterium “Team time-outs gedurende alle wedstrijden”. Hierbij worden er (5) organisatiepunten toegekend indien gedurende alle wedstrijden de teams recht hebben op een team time-out van 1 minuut in elke set van de reguliere speeltijd.

Het maximaal te behalen aantal organisatiepunten op het criterium “Media-aandacht voorafgaand en/of gedurende het toernooi” is verlaagd van 10 naar 5. Het NHV zal via de verschillende online kanalen de Beach Handball Tour en de diverse kwalificatietoernooien onder de aandacht gaan brengen zodat de toernooiorganisaties op dit gebied ondersteund worden. Tot slot is het vanaf 2023-2024 ook mogelijk om een negatief puntenaantal (-5) te scoren op de criteria “Minimaal aantal wedstrijden per deelnemend team” (indien teams slechts drie wedstrijden of minder spelen gedurende het gehele BHT Kwalificatietoernooi) en “Uitloop wedstrijden” (indien de uitloop tijdens een BHT Kwalificatietoernooi méér is dan twee speelrondes).

EBT punten overgenomen in Beach Handball Tour ranking
Voor teams in de Seniorencategorie geldt dat in het buitenland behaalde punten in de European Beach Handball Tour (EBT) in de periode van 19 juni 2023 tot en met 23 juni 2024 overgenomen kunnen worden in de Beach Handball Tour ranking. Een team dient hiertoe uiterlijk binnen twee werkdagen na afloop van het desbetreffende EBT toernooi een verzoek in bij het NHV. Het aantal punten dat een team voor de Beach Handball Tour ranking krijgt wordt als volgt berekend: “Aantal EBT punten behaald door het team / 4” (met een maximum van 150 punten).

Voor meer informatie verwijzen wij graag door naar de “Regeling Beach Handball Tour 2023-2024“.

Mochten er na het lezen van de volledige regeling nog vragen en/of opmerkingen zijn, neem dan contact met ons op via beachhandball@handbal.nl.